Hiszel az influenzában?

influenza

Influenza időszak: késő ősz, tél.  Az egyik tanítványom mondta egyszer, hogy ő hisz az influenzában. De vajon érdemes?

Az emberi társadalmak sok ezer éve alatt, a termelés meghatározó része a mezőgazdaság volt. A parasztság, aki a föld és az ember közötti szakralitás felelőse volt, az évkörnek megfelelően élt. Mivel a többség ezzel foglalkozott, az egész társadalmat az évkörös rend határozta meg. Ennek keretében a Szent Mihálykor hazahajtott gulya és a Szent Mártonkor befejezett földmunkák után egy nyugodt időszak következett tavaszig. Az emberek az állatok ellátásán kívül csak ház körüli feladataik voltak. A nappalok rövidebbek voltak, több volt a sötét, mint a világos órák száma… Minden annak kedvezett, hogy az ember egy kicsit befelé forduljon. Ezt támogatta az adventi böjt, amely nálunk Szent Mártontól, más keresztény országokban Szent Andrástól indult. Szerda, péntek, szombati böjt volt, mulatozás mentes időszak… Az utolsó böjti nap, december 24-e volt. Jól látszik, az időszak jellege, az időjárás, a szokások, mind a tisztulás és a befelé fordulást erősítették.

Ezzel szemben ma mi a helyzet? Hallott már valaki arról, hogy télen kevesebbet kell dolgozni? Hogy a téli norma alacsonyabb, mint a nyári? Esetleg van olyan cég, ahol figyelembe veszik a természet rendjét, vagy a megszokások, hagyományok által diktáltakat? Én nem tudok ilyet.

Influenza:

Mit teszünk, mikor elkaptuk az influenzát? Ha emberek közé kerülünk, azt mondjuk: Ne gyere közel! Nem adok puszit! Ne öleljük meg egymást! … nehogy elkapd! …

Tehát eltávolodunk a többiektől. Az orvos is ágynyugalmat javasol. Csendet, pihenést, forró teát, … Minden olyat, ami segíti a befelé fordulást, az önvizsgálatot…

Hogyan betegszünk meg? Elkezdjük fáradtnak érezni magunkat. Sivár lesz minden. Elkedvetlenedünk… Nem csoda, ha abból indulunk ki, hogy nyugalomra, elcsendesedésre, befelé fordulásra van szükségünk, alacsonyabb teljesítmény mellett. Ez azonban nem adatik meg. Ellenben ha nem tesszük ezt, ha nem figyelünk a jelekre és nem változtatunk, akkor mi történik? Megbetegszünk. Miért? Mert aminek történnie kell, az megtörténik. Vagy megadjuk mi magunknak, vagy a szervezetünk kiharcolja. Ugye a teljesítménykényszeren nem igazán tudunk változtatni mert a cégek ezt követelik. De azt megtehetjük, hogy felismerve az influenza jeleit, kiveszünk pár napot és magunkra fordítjuk. Megelőzve ezzel azt az állapotot, amikor már nem elég pár nap, hanem egy hét vagy több kell az egyensúly helyreállításához.

Így aztán nem állítok kevesebbet, mint azt, hogy ha hiszel az influenzában, ha nem, akkor is érdemes ezeket átgondolni, esetleg betartani, a hosszabb kényszerpihenő elkerülése végett! Annál is inkább, mert sokan akkorra purcannak ki, amikor eljön az ünneplés ideje. Addig még kitartanak, majd összedől a rendszerük. Szóval érdemes a természet rendje és a hagyomány szerint eljárni!

Csak bátran!

A gyógyulásban segít ingyenes tudáscsomagom, amit itt tudsz elérni: http://www.lelekszereles.hu/gyogyulas-5-lepesben


Ha tetszett, küldd el barátaidnak is!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail