Márton napi libalakoma

Márton nap liba lakoma

 

Minden év november 11-én van Márton napja. A régi hagyományban, ekkor kezdődött az adventi böjt, amelyben a szerda, a péntek és a szombat a böjti nap. A szombati böjtöt töri a disznótor. Mert akkor az ember szimbolikusan a rosszabb énjét öli le.

Szent Márton hun királyfi, Franciaország védőszentje. Az egyik legendája szerint, amint télen, hazafelé lovagol, meglát egy majdnem meztelen koldust. Megsajnálja, palástját kettévágja és az egyik felével betakarja a fázó embert. Amint eltávolodik tőle, a koldus arcából Krisztus néz vissza reá.

A másik legenda szerint, amikor megtér a keresztény hitre, még katona a légióban. Mivel kereszténnyé válik, nem akar harcolni tovább. A felettese, kiadja neki az utasítást, mely szerint megteheti, hogy nem harcol, de fegyvertelenül a többiekkel kell tartania. Ő pedig fegyver nélkül, átlovagol az ellenség sorain é egy karcolás, nem sok se esik rajta.

Ugyan ez a legenda megtalálható a magyar legendák között is, Imre királyunk idején. A testvére ellen támad, mert ő akar a király lenni. Tudjuk, hogy a magyar király személyének két kritériuma van:
1. a Turul dinasztiából kell származnia, későbbi árpád ház,
2. alkalmasnak kell lennie uralkodónak.
A két sereg egymással szemben áll, véres testvérháborúnak nézünk elébe, amikor egy fegyvertelen lovas indul meg a király seregéből. Csupán egy pálca van nála. Látják ám, hogy ez maga Imre király, aki sértetlenül belovagol az ellenség soraiba és karonfogva estvérét távozik. Mindössze annyit mond: „Ki az, aki közületek kezet mer elemelni Magyarország koronázott királyára?”. Mivel személyében alkalmas király volt hazánknak, sértetlenül távozhatott és a testvérháborút is elkerültük.

Aki Márton napon bőséggel étkezik és újbort kóstol, annak vigasság és bőség lesz a sorsa az új esztendőben.

Minden évben november 11-én

Jelentkezés:

Az űrlap kitöltésével jelentkezhet a szertartásra. Az esemény közeledtével emailben küldjük a részleteket.

    Név:

    Email cím:

    Telefonszám:


    Ha tetszett, küldd el barátaidnak is!

    FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail