Szertatásokról bővebben

A magyar hagyományban a SZER, egy olyan esemény amikor meghívjuk a Teremtő Istent ahhoz a tevékenységhez amit éppen végzünk. SZERT-tartunk. Ilyen SZERT többfélét is tartok. Vannak nyilvánosak és egyénre szabott SZER-tartásaim is.

A nyilvánosak a lélek rendezését segítik az év során. Mire is gondolok. Vannak közöttünk nagyon tudatosan élők, akik mindig tudják mit és hogyan kell tenniük a testi és lelki egészségük megőrzéséhez. Vagyunk viszont páran akik nem ennyire tudatosan éljük életünk minden pillanatát, hiszen munkában, családban is vannak olyan események, amelyek bizony eltérítenek minket a tudatos útról. Pedig nekünk is jó lenne, ha a lelkünk folyamatosan rendeződne, simulna, hogy elkerüljük a belső konfliktusokat és így az élet nehézségeit és a betegségeket. Nos, ebben segít minket a hagyomány és a nyilvános SZERtartások sora. Ha nem teszünk egyebet, mint a hagyomány szerinti évkörös ünnepeket, Szer-eket megtartjuk, az bizony már csupán ez által is rendezi bensőnket. Segít, utat mutat és MEGELŐZ, GYÓGYÍT. Így jószívvel javaslom a saját, magyar évkörös ünnepeink megtartását, akár velünk, akár nélkülünk. Tegyük, mert hasznunkra válik! Gondoljunk csak arra, hogy karácsonyhoz szükséges némi elmélyülés. Van is a hagyományunkban adventi böjt, szerdán, pénteken és szombaton, sőt 24. is böjtös. Készülünk az ünnepre. Éppen így tavasszal is böjtölünk. Készülünk az ünnepre, amikor a fény legyőzi a sötétséget, Jézus Krisztus felül emelkedik az emberi léten, emberként. Ráadásul a tavaszi böjt segíti a test megtisztulását, hogy az újonnan érkező friss természeti erők (vitaminok és ásványi anyagok is), még hatékonyabban segíthessenek minket, az erősödésben, hiszen tavasszal elindul a munka, kezdődnek a legdolgosabb időszakok.

Az egyéni szertartások pedig egy-egy jelentős eseményhez kötődnek, amelyek általában családi körben kerülnek megrendezésre. Jelentős részvétellel, de nem nyilvánosan zajlanak. Hiszen ugyan fontos a mások előtt elmondott fogadalom, esküvés, mégsem tesszük ezt nyilvánosan. Ugyan így szívesen ünnepeljük családi körben az újonnan érkezőt és búcsúztatjuk a távozót. Mindezek levezetésére is vállalkozunk a Krisztusi tanítás alapján, figyelembe véve a magyar hagyományt. Kiemelve azt az egyetemleges tudást, amelynek hordozója népünk és hagyományunk.

Szívesen látunk mindenkit a nyilvános rendezvényeinken és egyéni SZER-ek megrendelését is várjuk szeretettel!


Ha tetszett, küldd el barátaidnak is!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail