2020. április

07ápr(ápr 7)05:0011(ápr 11)20:00Hálaadás és böjti túra Horvátországban

Több

Esemény leírása

A böjtben ajánlok egy további extra lehetőséget, amely a személyes tisztulás és fejlődés útját segíti. Ez egy utazás, “külföldre”, Horvátországba. Amely nem is olyan régen még szintén a Magyar Királyság része volt. A Hvar szigeti “túra” segíti a húsvét előtti befelé fordulást, a felismeréseket, a továbblépést és egy felajánlásnak is megfelel. Egy ottani több száz éves hagyomány mentén 6 települést látogatunk meg az utolsó vacsora éjszakáján, gyalogosan. Persze csak a SZER vacsora után. Azért ez egy ca 26,-km-es gyalogtúra az éjszakában, de nekünk nem “kell” -bez cipella-, azaz cipő nélkül megjárnunk az utat. A helyiek közül van aki ezt is vállalja.

Hálaadás és böjti túra Horvátországban

Évek óta (2004) töltök időt Horvátországban, Hvar szigetén. Rengeteg látnivaló van a szigeten. Azokat végigjárva ismeretségeket kötöttem, mondható, hogy valamelyest része lettem az ottani világnak. Baráti tanácsra figyeltem fel egy helyi programra. Egy legenda szerint egy szerzetes, török támadás után úszva menekült át a szigetre és ő alakította ki ezt a szokást. A szokás célja a hálaadás. A módja pedig egy túra szerű menet. 6 település látogatja meg egymást, egymás templomait, ahol imádkoznak is. Az imák és az események ódalmátul hangzanak, amely szavait sokszor a helyiek sem értik. Minden településről van egy kereszt hordozó. Ez a szerep egy pozitív lehetőség, egy megtiszteltetés. A vállalást azzal nehezítik, hogy esetleg cipő nélkül – bez cipella- járják végig az utat. Véleményem szerint, cipőben is egészen megterhelő a feladat.

Maga a “túra” este 22 órától, ca másnap reggel 9-ig tart. Ha valaki elindul, igazán rövidíteni nem lehet, talán csak 2 alkalommal, így az utat végig “kell” járni. Mivel az ódalmát nekünk is nehézséget okoz, így mi az egyes helyszíneken saját, lelki feltöltődésünket és megerősödésünket segítendő rövid szert tartunk. Ezeket magam vezetem.

Az utazás gépkocsival esetleg kisbusszal képzelhető el. Természetesen ez létszám függő. A szállás Zavala faluban lesz, a menet Pitvéből indul. Ez egyébként Zavala belső szigeti társtelepülése.

A “túra” nagycsütörtökön este van. Így célszerű legkésőbb szerdán megérkezni, hogy rá tudjunk pihenni az útra. Visszaút nagypénteken eset, az utolsó komppal indul, így hajnalban már itthon leszünk. Külön kérdés persze, hogy a késői Húsvét miatt, nem érdemes-e pár nappal korábban menni és kiélvezni a szép tavaszi időt. Bátrabbak a tengerben is megfürödhetnek. (én szoktam)

Az utazás egyéni, vagy igény szerint velem is lehet utazni. A kisbusz, igény esetén kerül csak megszervezésre. Az utidíj: a benzin, autópálya díj, kompköltség (neten megnézhető, én kiszámoltam). A szállás apartmanokban lesz, díja: 10,-EUR/éjszaka. Az étkezést egyénileg illetve közösen is intézhetjük. Nagycsütörtökön este, utolsó vacsorát tartunk. A halat, a salátát és a kenyeret én adom. Az utazás részvételi díja: ca 60000,-Ft. Ebből nagyjából 30000,- az utazás és a szállás, 4 fő/autó részvétellel számolva. Ha az utazás egyéni, nem az én kocsimban történik, illetve kisbusszal megyünk, akkor azt lehet újra számolni. Az utazás egyéb díja, akkor is 30000,-Ft/fő. A jelentkezés 20000,-Ft előleg megfizetésével válik valóssá. Ez ügyben hívj a: +36703354114-es számon, vagy írj a somogyi@magy-art.hu címre.

Időpont

7 (Kedd) 05:00 - 11 (Szombat) 20:00

Helyszín

Hvar

Horvátország

X