Modern kori alkoholizmus? Egészséges betegség?

Dr. Varga Tibor barátomtól hallottam először, hogy egy férfi, akkor férfi, ha napszerű, azaz ÜGY van az életében. Ha nincsen ügy az életében, akkor 3 dolgot tesz. Iszik, csajozik, vagy pénzt keres. Persze a gondolatmenet tovább folytatódik. A kérdés, melyik a legrosszabb a háromból? Ha a férfi iszik, ha csajozik, vagy ha pénzt keres? (válasz később)

Aztán sokat beszélünk az alkoholizmusról, amely amolyan népbetegség. Előre törőben a kábítószer fogyasztás. Rombol a cigaretta, az elektromos verziója is, vegyi anyagok a dohány helyett. Nikotin, ízbe bújtatva… Problémák, amivel foglalkozunk, szokások amelyek mérgeznek minket, de vajon megoldani is akarjuk őket, vagy csak jó sok pénzért kezelgetni szeretnénk a tüneteket. Müller Péter gondolata jut sokszor eszembe aki azt írja a Ji csing című könyvében, hogy a dohányzást az hagyja abba aki MEGELÉGELI. Elege lesz belőle és leteszi. Semmi technika, semmi módszer. Abbahagyja és kész! Mert úgy dönt, mert elege lesz belőle! Nos, mi következik ebből? Az, hogy a többiek igazán nem elégelték meg, csak valamilyen elmélet, vagy elvárás hatására akarnak leszokni. Így valójában nem szoknak le, csak szüneteltetik a tevékenységet. Mindegy, hogy pia, cigi, vagy drog amiről szó van.

Azért ejtsünk már pár szót arról, melyik mivel jár. Nekem külön tetszik, ahogyan az Eric Berne: Emberi játszmák, ír az alkoholizmusról. Menekülés típusú betegségnek tartja, hívja. Ismerjük is a mondást: Az italba menekül…  Érdemes elolvasni azt a 16 oldalt ami erről szól. Segít abban, hogy belássuk, nem elég az egyénnek akarnia kilépni, a környezetének is segítenie kell őt, mert egyébként az elég komoly visszatartó erő. Igen, jól hallottuk, a környezet visszatartó erő! Pont úgy, ahogyan a betegségből felgyógyulónak, akinek életmódot kell változtatnia. Mert vajon boldogul-e amikor az egész környezete marad a régi berögzöttségeknél és ragaszkodik ahhoz a helyzethez, amely jelentősen hozzájárult a betegség kialakulásához?! NEM KÖNNYŰ! Nem bizony.

A dohányzó ember napi kettő száll cigarettával azt teszi, hogy egy védőburkot hoz létre maga körül. Ez a burok arra jó neki, hogy távol tartja a problémákat, a nehézségeket, legalábbis azok érzelmi hatásait. Miért nem jó ez, hiszen segít… Persze, pillanatnyilag, de azt is eredményezi, hogy a hozzánk, teljes mértékben el nem jutó problémát nem is tudjuk hatékonyan megoldani, hiszen nem észleljük a teljes nagyságát, mértékét.

A droggal pedig az a baj, hogy egy olyan nyálkás védőburkot húz körénk, amely azt eredményezi, hogy csak a saját érdekünk kezd el érdekelni minket. Jelen esetben, hogy hozzájussunk a szükséges adagunkhoz. Szélsőséges esetben ez odáig fajulhat, hogy a függő ölni is képes az adagért.

Itt meg kell említenem egy érdekes dolgot. Vajon tudjuk-e, hogy a megcsalás után, mi a második leggyakoribb váló ok az USA-ban? (Teszem hozzá, lassan már nem csak az USA-ban.) Megmondom, mert nem biztos, hogy tudjuk. Ez a számítógép. Természetesen a játékok, a vizuális kábszerek, amelyek egy olyan élményvilágot adnak, amely mind intenzitásában, mind vizuális és ezáltal érzelmi értelemben hasonlatos a valósághoz. Én személyesen ezt nehezen értem, mert a valós megélést szerintem semmi sem pótolhatja. Az azonban igaz, hogy bár a megélés elmarad a valóságtól, ami persze egybe inkább csökken a javuló minőség és az egyre élethűbb élmény miatt, mégis van egy nagyon hasznos előnye az élethez képest. Nincsen benne kockázat.

Ide illik mind a közösségi oldalak, mind a társkeresők, ahol láthatjuk, mennyi ál oldal, vagy ha jobban a tetszik a valóságot szépítő oldal létezik. Ugyanis a személyes ismerősökön kívül senki sem tudja a valóságot. Így a helyzet igazán alkalmas kamu életek élésére, egy hazug világ megteremtsésére és az abba való menekülésre. (azt hiszem ez is megér egy írást)

Nos, hagyjuk a részleteit ezeknek a menekülés típusú betegségeknek. Vizsgáljuk meg az első kérdést. Mi a legrosszabb, ha a férfi mit csinál az ügy helyett? Iszik, csajozik, vagy pénzt keres? Ha iszik, azt tudjuk hová vezet. Jó esetben, tönkre megy az egészsége és meghal. Általában máj, vagy egyéb belső szervi betegségben. Azért jó esetben, mert itt még nincs szó erőszakról, verésről, terrorról… De az is könnyen megesik az alkoholista családjában. Azt azonban látjuk, ez nem lehet jó, se az embernek se a környezetének. Talán ez a legrosszabb?

Ha valaki csajozik, azaz sport szerűen létesít intím kapcsolatot, szexfüggő, vele is hamar baj lehet. Ugyanis nehezen áll ellent és amikor rámászik a barátai vagy a környezete asszonyaira, feleségeire, lányaira, könnyen komoly konfliktus keletkezhet. Annál is inkább, mert ezzel minden emberi kapcsolatot is megronthatnak. Mindezek figyelembevételével talán mégis az ivás a legrosszabb?

Da vajon mi van a pénzkereséssel? Mi lehet azzal a baj? Hiszen aki pénzt keres az jómódot biztosít a családjának. Jólétben tartja őket. Rendes ember! Csak a családjának él… Na, pont itt van a baj. Olyan típusú menekülésben van amely társadalmilag elfogadott. Miért baj ez? Mert ki sem derül, hogy menekül, hogy éppen úgy tesz, mint az a személy aki az italba menekül, csak ennek egy a társadalom által elfogadott módját választja. Dolgozik, ahelyett, hogy a családjával lenne. Nem ad férfi mintát a gyerekeinek, miközben anélkül igazán nehéz lesz az életük. A Hatalom – Hatalmaskodás írásom második fele erről szól. ( https://magyart.blog.hu/2020/02/03/hatalom_hatalmaskodas ) Szóval, akármilyen szép is a magyarázat, mégis csupán arra való, hogy palástolja az igazságot. A férfi nem igazán férfi, nem napszerű és nincsen ÜGY  az életében. Így az is kétséges, hogy képes lesz beteljesíteni az életfeladatát. Na ezért van az, hogy A 3 KERÜLŐ ÚT KÖZÜL, A PÉNZKERESÉS AZ AMELYIK LEGINKÁBB ROSSZ! Az az amelyik a legnagyobb becsapás, miközben ugyan annyira káros, mint a másik kettő.

Persze a cím szerint kell lennie itt még valami másnak is, ami napjainkban plusz nehézséget okoz. Azt biztosan tudjuk,hogy a pénzereset mostanság éppen olyan káros, mint a korábban, megelőzve a csajozást és az alkoholizmust. A férfi aki Teremtő, aki vezető, aki napszerű és ügy van az életében az nem szorul rá arra amivel elkerülheti feladatait és az azzal járó felelősséget.

Be kell vallanom, hogy az utóbbi időben egyre többet mozgok, mert jól látszik szükségem van arra, hogy felpörgessem az anyagcserémet, mozgassam izmaimat… A testi EGÉSZ-ségem megköveteli. De lassan oda jutok, hogy szégyenlem. Fel kellene tennem minden edzésről egy jó kis szelfit? Adatokat kellene közölnöm, hogy mások is lássák a változást? Tőlem ez távol áll, miközben ez lassan társadalmi elvárás. Ma mindenki edzeni jár! Egyre több féle módon edzzük magunkat. Az, hogy pl karate ütéseket gyakorolok magamban, az minimum nem trendi, de lassan senki elképzelni se tudja, hogyan lehetséges ezt tennem, személyi edző nélkül. Biztosan nem jól csinálom. Persze amolyan divatos izmokat se növeszt. Persze amire kell arra nekem megfelel. De vajon ez így elég? Részemről igen.

Azonban egyre többet hallok olyan szuper teljesítményekről, amelyek tényleg embert próbálóak, de vajon nem szükséges-e hozzájuk annyi plusz idő, amely az egyéb feladataink rovására biztosítható csak? Az egész napos apa bringázik program az vajon mit nyújt a feleségnek, a gyerekeknek… Vajon mennyit tesz a napszerűséghez. Azon kívül, hogy egészségesen tarthatja a férfit, ha nem viszi túlzásba, hogy sokkal jobb mintha inna, csajozna… De inkább csak egy ugyan olyan menekülési típusú betegség, mint a másik 3. Sajnos ez az igazság. Természetesen csak ha túlzásba viszik. Ha van közben elég idő, Férjnek lenni, Apának és az ÜGY sem szenved csorbát, akkor igazán hasznos dolog a sport. Persze ez a nőknél is így van. Hasznos a futás, ha… feleség és anya is tud lenni közben egy nő.

De folytassuk a női vonalat, amely persze a férfi társadalom egy részére is igaz. Mi az amely dolog náluk eredményezhet egy modern kori menekülést? A nők akiket ma megrészegített a női egyenjogúsági harc és roppant büszkék arra, hogy férfi módra élnek, nagy veszélyben vannak. Ugyanis sok olyan lehetőség van amely elvonja a figyelmüket a legfőbb feladatukról a családról. Nem kell félre érteni, egy nőnek is lehet akár ÜGY is az életében, de nem szükséges. Ő akkor is teljes életet él, ha “csak” feleség és család anya. Mert egy nőnek ez a legfontosabb feladata. Hiszen ezt úgy képes csinálni mint senki! Éppen olyan neki való feladat, mint a férfinek az ÜGY.

Milyen dolgok vonhatják el egy nő figyelmét? Például a spirituális dolgok, ilyenek. Mert mondjuk a heti jóga óra az szuper, de a kéthetente családállításra járni az érthetetlen és felesleges is. Igen, tudjuk, hogy vannak olyan segítők, akik úgy élnek a segítendőkből, hogy “klubot” üzemeltetnek nekik, ahol alacsonyabb, de rendszeres díjat kell fizetni. Ebből él, ebben az esetben a családállító. Miközben a családállítás egy módszer, amit akkor kell alkalmazni, amikor szükség van rá. Sajnos nincsen rá kéthetente szükség!!! Hiába tűnik úgy, tünteti fel úgy a “mester”.

Ugyan ilyen torz képet mutat amikor olyan nők jönnek össze gyógyítani a Földet, akiknek az életük egyáltalán nincsen rendben. Akik az anyagban semmiféle módon nem tudnak üzemelni. Azaz, lányként, nőként, anyaként, nem sikerül nekik helyt állni. Nekik jobb lenne inkább ezeken a területeken segíteni ÖNMAGUKON! Ugye azt látjuk, arról nem beszélünk, hogy jól vagy rosszul állnak helyt, hanem csak azt mondjuk, hogy teszik a dolgukat, amiért ezt az életet választották maguknak. JELEN ESETBEN, HOGY NŐKÉNT ÉLIK LE AZ ÉLETÜKET. Hozok ide egy példát ami körbejárta a face-t. A mai fiatalok tüntetnek a szemetelés a környezetszennyezés ellen. Minden szülő örülne neki, ha a rendrakást a szobájukban kezdenék. 🙂

Jó lenne, ha mindenki jól értené a leírtakat. Minden eset amit tárgyaltunk a megfelelő mérték esetén nem káros, de abban az esetben, ha túlzásba esünk, ha valami elől menekülünk, ami a egyébként a leszületésünk előtt vállalt, életfeladatunk, az akkor is káros a számunkra, ha éppen több érv miatt is hasznosnak tűnik. Káros, mert menekülünk általa, ha úgy tetszik: Menekülünk az italba, a csajozásba, a pénzkeresetbe, a sportteljesítményekbe, a spiritualitásba, a számítógépes játékokba, a virtuális valóságba, legyen az játék, társkereső, vagy közösségi oldal… MINDEGY! A MENEKÜLÉS AZ MENEKÜLÉS, azaz ALKOHOLIZMUS!

Éljünk mértékkel, tegyünk mértékkel és nem kerülhetünk olyan bajba, aminek a felfedezése is nehézségbe ütközik a társadalmi elfogadottság okán!

Somogyi Péter

Lélekszerelő, Hagyatékőrző


Ha tetszett, küldd el barátaidnak is!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail