Vírus, fertőzés, Korona… Koronavírus – Lélekszerelő szemmel 3.

Azt gondolom, hogy a korábbi írás tapasztalatai alapján indokolt egy folytatás. Egy olyan írás, ami a lehetséges helyzeteket taglalja és azok tanulságait. Azért érzem ennek szükségességét, mert felsoroltunk pár lelki okot, olyan okot amely érzelmi konfliktushoz vezet, mégis homály fedheti az ezzel kapcsolatos megoldást.

Mi történik akkor, ha hazaküldenek minket és otthon töltjük a napjainkat, nem megyünk dolgozni, se boltba, se szórakozni. Ez az a helyzet amikor a megszokottól eltérően sok időt kell töltenünk a családunkkal. Sőt többet mondok, az összes időnket velük töltjük. Ez pedig felhívja a figyelmünket a párkapcsolatunkra. Ugyanis, ha vannak gyerekek, akkor is megnő az az idő amit a másikkal töltünk. Lesznek közös étkezéseink, még akkor is ha máskor nem nagyon szoktunk, ugyanis simán előfordulhat, hogy egyszerre éhezünk meg. Ekkor segíthetjük egymást a felkészülésben és akár együtt is étkezhetünk. Felmerül, hogy a nő gondoskodik-e ilyen módon a férjéről is vagy inkább maára hagyja, mondván nem gyerek már.

A gyerekek ha folyamatosan otthon vannak, jóval több törődést igényelnek, mint az esti pár órában. Több program is kell nekik, amivel lekötik magukat. Így ilyenkor a szülöknek sokkal jobban együtt kell működniük. Miközben együtt a család, mindenkinek szüksége van én időre is, amihez megint közösen kell megoldást találni hiszen nem sokan rendelkeznek akkora ingatlannal, hogy ez simán megoldható legyen. Ha a felek kapcsolata már nem megfelelő, egy ilyen helyzetben ki fog ütközni az, ha kerülik egymást. Nem lehet semmire fogni és semmivel elkendőzni, hogy baj van.  MIndezek a helyzetek igazolják, a vese problémát, a tüdőt, a lázat, a torok problémákat.

Nagyon sarkosan megmutatkozik az is, hogyan foglalkozunk a gyerekeinkkel és miként viselkedünk velük. Ez az intenzív együttlét, mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy felismerje, mi a baja esetleg a gyermekével. Ha baja van vele, az vajon mit tükröz a számára. Ha felismerte a tükröt és hajlandó változtatni, akkor az is azonnal látszik sikerült-e. Hiszen nem hetek múlva adódik a teszt alkalom, hanem akár már másnap. Kiderül majd, hogy van-e hierarchia a családban? Ha van, mi a sorrend… Ha a gyerekek mindig a társunkkal szemben elsőbbséget élveznek, akkor azt látni fogjuk. Az is kiderül, hogy az adott esetben takarózunk azzal, hogy a gyerekek miatt… Vagy őszintén megmondjuk, mikor mi a bajunk, anélkül, hogy rájuk hivatkoznánk.

Nincs lehetőségünk a házon kívüli hobbijainkra. Így azokat pótolni kell tudni, sok esetben úgy, hogy helyette olyan számunkra élvezetes dolgot csináljunk, amely vagy a többiekkel végezhető, vagy őket nem zavarja, korlátozza.

Ha otthon dolgozunk, rögtön kiderül, tisztelik-e a többiek az általunk végzett munkát, ezáltal minket. Mert ha igen, akkor gond nélkül tudjuk elvégezni a feladatainkat. Ha nem akkor örökösen parancsolni, vagy könyörögni kell, hogy hagyjanak minket dolgozni.

Ha komoly szerepet játszik a tv, a filmek, akkor abban is dülőre kell jutnunk, mit nézünk, mikor és addig a többiek mit csinálnak. Nézik-e ők is, vagy mi mást csinálnak addig. Ha egy időben több kívánatos program van, akkor külön kérdés az melyiket nézzük. Ha a gyerekek töltenek rengeteg időt a számítógép, vagy a telefon, vagy egyéb kütyü előtt, akkor bizony felmerül az a kérdés, vajon kíváncsiak vagyunk-e egymásra vagy csak az a cél, hogy foglalják el magukat valamivel és hagyjanak minket békén.

Hamar észrevesszük, hogy van a beszélgetés közöttünk, vagy inkább csak gyakorlati lépéseket beszélünk meg egymással. Kiderül kíváncsiak vagyunk-e a másik gondolataira illetve az érzéseire. Meghallgatjuk-e és ha igen jutunk-e velük valamire.

A külső kapcsolatok, szeretői viszonyok is válaszúthoz érkeznek. Ugyanis az adott időben nem nagyon lehet találkozni, és a kommunikáció, amit addig megszoktak az is akadozhat, hiszen a munkaidőben történő zavartalan flörtölés egy harmadikkal, nem lesz lehetséges, hiszen egyfolytában otthon vagyunk. A sumák magatartás, az elvonulások ilyen típusú megvalósulása, gyanút kelthet és lebukást eredményezhet.

A szeretőnek ki kell bírnia ezt az időszakot, amely bizonyos szempontból, olyan mint egy nyaralás, amikor a másik a családjával van, de ha szerencsénk van egy kicsit hosszabb lesz, hogy igazán próbára tegye ezt a szerelmet, vagy szerelemnek hitt pótkapcsolatot.

Külön kiemelném a szüleinkkel való kapcsolatot. Most ki kell bírnunk, hogy ne passzoljuk le a gyerekeket. Sőt nem ők fognak minket segíteni, hanem nekünk kell őket. Jó alkalom, hogy szembenézzünk azzal, hogyan érint ez minket. Szívesen vesszük, tesszük, vagy nehézséget okoz, dühöt, haragot érzünk… Kiderül ez is. Mert most az az idő van amikor nekünk kell őket segíteni az ellátással és azzal, hogy nem csak nem élünk a korábban általuk nyújtott segítséggel, hanem az ő érdekükben még a találkozásról is lemondunk, nehogy elkapják a vírust általunk.

Persze, egy háztartásban, ha mindenki otthon van és nem megy sehová, akkor nem annyira nehéz a dolog, de ha van közöttünk olyan aki nem otthonról dolgozik, akkor ő minden alkalommal potenciális veszélyforrás. Külön feladat az otthoni fertőtlenítés, az egymással való érintkezés szabályozása.

Ha elmegyünk dolgozni, vagy boltba, akkor kérdés, mennyire tudjuk figyelembe venni a mások igényét, illetve mindenki biztonságát szolgáló teendőket. Rögtön kiderül a viszonyunk a környezetünkkel szemben. Maszk, kesztyű, vagy a betartandó távolság, esetleg mindegyik. A zárt térben lévők létszáma…

Az önkéntes karantén esetén előforduló kapcsolódások:

 1. férj-feleség mint társak,
 2. minőségi idő, egyedül, egymással,
 3. egyéni szokások folyamatos látványa tapasztalása, elfogadásuk,
 4. apa gyerekek kapcsolata,
 5. anya gyerekek kapcsolata,
 6. mostoha szülő, édes szülő gyerekek kapcsolatrendszere,
 7. idősebb szülők és a család viszonya,
 8. egyén és a munkatársak,
 9. egyén és a bevásárlók,
 10. egyén és a felelősség,
 11. egyén és a következetesség,
 12. család és a szükségletek megoldása, rend, tisztaság, zaj, élettér, étkezés…
 13. apa, anya és a családi kassza, ki, mit, hogyan,
 14. apa, anya és más szükségletek, internet, tv, net, számítógép, telefonok… ruházkodás,
 15. egyén és önmaga, belső munka, önismeret, önfejlesztés, mint a jelenlegi helyzet legfontosabb feladata…

A lista nem teljeskörű, de gondolatébresztésre alkalmas. Még gondolkodom rajta, kifejtésre és részletezésre kerüljenek az egyes területek. Úgy tűnik, időnk az lesz rá. 🙂

Az írás segíti az 5-ös feladatokat. Ahol a kérdés: mi zavar a másikban? Most adtam pár szempontot, amelyek mentén könnyebb megtalálni az esetleges eltéréseket, azokat a dolgokat amelyek zavarhatnak minket. Bátorság kell a felismeréshez és a következtetések levonásához, éppen úgy mint a változtatáshoz. Előre fel!

Ha kérdés keletkezik, tegyétek fel bátran, emilben, ha lehet. A sommastanacs11@gmail.com, illetve a somogyiqlelekszereles.hu címen. Kérlek mindkét címet tüntessétek fel, hogy megfigyelhessem a címek működését! Köszönöm!

Somogyi Péter

Lélekszerelő, Hagyatékőrző


Ha tetszett, küldd el barátaidnak is!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail