Alapok – A pusztító VÁGY, éljen a vágymentes élet

Ha ezekben egyet értenénk… VÁGY

Vannak dolgok, kifejezések amiket érdemes lenne a valós megfogalmazás mentén, lehetőség szerint pontosan használni. Főleg mivel mi magyarok egy olyan nyelvet beszélünk, amelyben azt mondjuk amit teszünk. Tehát az is helyes lenne, ha azt is értenénk a mondandónk alatt, amit jelent. Illetve, ha a szavainkat, kifejezéseinket, a jelentésük tartalma alapján használnánk. Igen, ez egy sorozat, pontosan ilyen kifejezések tisztázására.

Főleg buddhista körökben de spirituális úton járók között is népszerű a vágytalan élet gondolata. Ne vágyj semmire és nem lesz gondod a világban. Fogadj el inkább mindent és örülj annak amid van és ez is elég…

Van abban igazság, hogy a vágyaink “gondokat” okozhatnak? Van benne igazság. Valamikor régen kaptam egy könyvet. Ha jól emlékszem a Dalai Láma írta, a vágy pusztító hatásairól. Megkaptam, nézegettem, de soha se jutottam oda, hogy elolvassam. Valahogy az elejétől volt bennem ellenállás a könyvvel kapcsolatban. Később jöttem rá, azért az ellenállás, mert én mást tanítok. Azt, HOGY AZ IGAZ ŐSZINTE VÁGY TEREMT IGAZÁN! Nem csak tanítom, hanem tapasztalatból is tudom… AZ IGAZ ŐSZINTE VÁGY! Akkor hogyan lehetne az hibás, elkerülendő…

A Dalai Láma könyve is egy buddhista tanításon alapul. BUDA egyik tanításán. A tapasztalatom mégis az, hogy nem lehetséges, hogy két igaz tanítás ellentmondjon egymásnak. Az egyik oldalon ott van BUDA a maga állításával, a másikon én, az én tanításommal, amelyet sok-sok tapasztalat támaszt alá. Persze sokan erre azt mondják, biztosan BUDÁNAK van igaza. Én nem így gondoltam, gondolom, hanem úgy, hogy van valami félreértés, amit ha megtalálunk, akkor mindjárt nem lesz ellentét. S így lett.

Pár éve olvastam, hogy BUDA (sokan Buddhaként ismerik), azt mondta: a sóvárgás rontja meg az életet. Hogyan? A SÓVÁRGÁS! Ezzel rögtön és azonnal egyetértettem. Csak napokkal később jöttem rá, hogy meg van a megoldás! Már megint az a fránya fordítás! (legyünk pozitívak és egyáltalán ne gondoljunk a tudatos megtévesztésre) Hibás fordítás alapján, a külföldről tanuljuk a spiritualitást tanulói, akiknek azt fordították a sóvárgás helyett, hogy vágy, egy ilyen kis baki miatt, máris tévúton járnak! A sóvárgás és a vágy ugyanis nem ugyan az. Ahogyan az álom és álmodozás sem. Amikor igaz őszinte vággyal fordulsz valami felé, TEREMTED AZT! Amíg viszont csak sóvárogsz utána, “de jó lenne ha…”, energiájával, a lelki békétlenségedet növeled, amely nem csak nem teremt, DE idővel MEG IS BETEGÍT!

Sajnos persze a vággyal is van baj. Főleg, ha nem is tudjuk mire vágyunk igazán! Ha igaz a tanítás, hidd el, AZ, akkor a hamis vágyad ugyan beteljesül, mert vágyod, de nem leled benne örömödet, mert nem igazán vágytad. Illetve nem teljesül, mert nincsen a vágyásban annyi erő, hogy azt a megvalósulásig vigye. Így eben az esetben is csak csalódsz. De ezt tovább tárgyaljuk egy másik buddhista idézetnél.

A mai tanulság: Az IGAZ ŐSZÍNTE VÁGY TEREMT, a sóvárgás azonban tönkre teszi az életedet és akár meg is betegít!

Somogyi Péter

Lélekszerelő, Hagyatékőrző


Ha tetszett, küldd el barátaidnak is!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail