Alapok: Barátság – Szociális médiával kapcsolatos bejegyzés

Alapok: Szociális médiával kapcsolatos bejegyzés

Barátság, ítélet… Ki vagy Te?

Érdekes dologgal szembesültem már sokadszor. Velem is megtörtént és írtam is róla már, de úgy tűnik, nem fogalmaztam elég világosan, illetve sokaknak még nem esett le a tantusz. A minap egy idős barátom kapta meg ugyan azt amit én is sokszor. 

Kezdjük az elején. Van ez a “derék” szociális média. Egy hely, ahol megtalálhatsz rég elveszett ismerősöket. Tarthatod a kapcsolatot azokkal akiket ismersz, illetve új ismeretségeket is kialakíthatsz. Azonban, ha őszinték vagyunk magunkhoz, az itt kialakított virtuális kapcsolatok, ha nem követi a kapcsolatfelvételt találkozások sora, az esetek többségében nem sokat érnek. Nem alakulnak valós kapcsolattá, barátsággá pedig semmiképpen. Hiszen nem nézünk egymás szemébe, nem látjuk mi lapul a másikban, valójában nem ismerjük meg, csupán annyit látunk belőle, amit ő meg akar mutatni a szociális médián keresztül, nem csak nekünk, hanem általában sokaknak. Amit a nagyvilág elé is tár. 

Persze erre sokan mondhatják, hogy a valós életben is sokan csupán egy szerepet játszanak, nem mutatnak valós képet. Pont ezért írtam, hogy fontos a másik szemébe nézni. Mert a szem a lélek tükre… Ott látjuk a valóságot! Ha szeretné a másik, ha nem. Belenézünk a szemébe és esetleg a lelkébe is belelátunk. Legalábbis van rá esély.

A bejegyzés

Mi történt? A barátom megosztott egy tartalmat. Amit nem is ő írt, de egy jelentős részével egyetértett. Erre egy ismerőse, én már csak így hívom, bár ő barátként aposztrofálta magát (30 éve barát) hozzászólt. Az még rendben, de mit? Azt írta, hogy nagyon csodálkozik. A 30 év alatt, sokra tartotta a barátomat, de most, ezzel e bejegyzéssel, vége a barátságnak. A 30 ÉVES BARÁTSÁGNAK! Sőt az eddig érzett tisztelet is odalett.

Az ítélet

Nem fura ez egy kicsit? Van egy barátom, akit 30 éve személyesen ismerek és tisztelek. Ugye ez egy barátságnál nem ritka. Sőt, ez az alapja a barátságnak. Mégis mi történik, jön ez a fránya bejegyzés, amivel nem értek egyet. (szerintem, van ilyen) Sőt lehet a 30 éve barátom se ért egyet minden sorával, de gondolkodtatásul feltette. S láss csodát, oda a barátság! Már nem is ismerem a barátomat, sőt megtagadom, de nem csak őt hanem az eddig 30 évet is. Nem tűnik fel, hogy ezzel magamat is szembeköpöm? Hiszen 30 évig a barátom volt ez a … nem is tudom ki… 30 évig jó volt a társasága. Érdekelt a véleménye. Netán adtam is a szavára. Tanácsot is kértem tőle. Aztán hirtelen minden hazugsággá válik? Visszafelé is? Nem furcsa ez egy kicsit? S mint látjuk, nem úgy normálisan, hogy megtörténik a bejegyzés és én megkérdezem a barátomat, privát üzenetben, hogy ezt éppen miért és miért így. Majd megvárom a választ, esetleg személyesen megbeszéljük és elrendezzük… Hanem itt a “nagy” nyilvánosság előtt, azonnal elítélve, álláspontját, véleményét nem is kérdezve, így nem is ismerve, megszületik bennem az ítélet, amit ki is nyilvánítok…

Tanulság barátság témában

Arra persze nem gondolok, hogy ez esetleg már visszavonhatatlanná válik. Arra se, hogy egy bejegyzés nem jellemez teljes körűen egy embert. Még akkor se ha maga írta. De főleg nem, ha más szavairól van szó. Sekélyes, önálló véleménnyel nem rendelkező embereknél, persze előfordulhat, hogy más véleményével takaróznak, mást mondani és gondolni is képtelenek, de ott is helye van annak, hogy rákérdezzünk. Az pedig, hogy 30 év után, egy bejegyzés okán döbbenünk rá, kit tartottunk eddig a barátunknak, az MINKET MINŐSÍT! Eddig nem figyeltünk rá? Nem tudtuk, ki ő? Ennyire befolyásolhatóak voltunk? Vagy volt valami érdekünk, amiért megérte nem tisztán látni? Sok kérdés és egyik se a másikról szól csak magunkról.

Jó gondolkodást! Gondolkodást és felismerést, hirtelen rádöbbenő, igazságérző, s ítéletet hirdető barátaink! Ezek mind Ti vagytok! A véleményetek és az ítéletetek is! Tennél magdért márciusban is? https://www.lelekszereles.hu/esemenyek-marcius/

Somogyi Péter

Lélekszerelő, Hagyatékőrző


Ha tetszett, küldd el barátaidnak is!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail